Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

Crnogorska Pravoslavna Crkva obnovila rad Svetog Sinoda

Crnogorska Pravoslavna Crkva obnovila je rad Svetog Sinoda. Ovom velikom i bitnom događaju predhodila su Liturgijska sabranja na kojima je uz Mitropolita Borisa i Episkopa kostantijskog Kirila iz Bugarske sasluživalo Svještenstvo Crnogorske Pravoslavne Crkve. Posebnu duhovnu radost donijele su Hirotonije Episkopa za Italiju Kirijakosa i Vikarnog Episkopa Dukljanskog Ivana, u neđelju 12. novembra i u poneđeljak 13. novembra na Svetim Arhijerejskim Liturgijama.
Episkop Kirijakos u Italiji ima tri Svještenika i dva monaha, kao i dva manastira kojima upravlja, njegov arhipastirski rad odnosi se na misionarske Pravoslavne parohije u Italiji.
Vikarni Episkop Ivan duhovno će brinuti o mnogobrojnim Ukrajincima koji su utočište od rata našli u Crnoj Gori.
Nakon Svete Arhijerejske liturgije u poneđeljak 13. novembra održana je sjednica Svetog Sinoda, u crkvi Sv Ivana Crnojevića na Cetinju, kojom je obnovljen rad ovog Crkvenog tijela.
Sveti Sinod sačinjavaju: Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Boris, Episkop Kirijakos, Episkop Ivan i po uzoru na Sveti Sinod iz vremena Knjaževine Crne Gore u sastav Sinoda ušla su tri Protoprezvitera.

Na sjednici Svetog Sinoda od dana 13. novembra donijete su sledeće odluke:

Potvrđuju se Odluke Opštecrnogorskog Zbora :

Da se Blaženjejši Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Gospodin Mihailo aktuelni poglavar CPC usled svoje starosne dobi i u zadnjim godinama smanjene posvećenosti Arhijerejskoj službi , stavlja-povlači u mirovinu, i time i sa trona Poglavara Crnogorske Pravoslavne Crkve, da zadržava doživotno dostojanstvo Mitropolita, sa titulom Umirovljeni Mitropolit crnogorski.

Da se na upražnjeni tron Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita Crnogoskog , Poglavara Crnogorske Pravoslavne Crkve , na prijedlog okupljenog svještenstva i vjernog naroda bira Njegovo Preosvještenstvo
Episkop ostroško-nikšićki Gospodin Boris Bojović.

Sagledavši cjelokupnu istoriju života Blaženoupokojenoga Arhiepiskopa cetinjskoga i Mitropolita crnogorskoga Gospodina Antonija Abramovića, obnovitelja Crnogorske Pravoslavne Crkve, cijeneći njegovu žrtvu i projavljenje blagodati Gospodnje,


Donosimo sledeću odluku:

  • Da se Blaženoupokojeni Mitropolit Antonije pribroji luku Svetih Božijih Ugodnika, odnosno kanonizuje i oglasi kao Sveti Antonije Mitropolit Crnogorski. Od 3. septembra 2023. godine Gospodnje.
  • Donijeta odluka o izradi Ustava Crnogorske Pravoslavne Crkve
  • Usvojen Pravilnik o radu Svetog Sinoda
  • Odluka da se u najskorije vrijeme obnovi rad Mitropolitskog Savjeta
  • Određeno je kabinetu Mitropolita da obavi razgovore sa Svještenstvom Episkopije kotorsko-primorske, koja se nalazi van okrilja Crnogorske Pravoslavne Crkve od 2. avgusta 2023. godine.
  • Sveti Sinod odredio je da praznik Svetog Antonija Mitropolita Crnogorskog bude 18. novembar, dan njegovog upokojenja.
  • Za dan molitvenog praznovanja Rokočkih Mučenika određen je datum 25. april.

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98