Slide 1
ЦРНОГОРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПИСКОПИЈА ОСТРОШКО НИКШИЋКА
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Епископија
острошко никшићка
Slide 1
Slide 1
Slide 1
slajd2023.jpeg
slajd2023.jpeg
previous arrow
next arrow

Вијести

Delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve na čelu sa njegovim Blaženstvom Arhiepiskopom Cetinjskim i Mitropolitom Crnogorskim Borisom boravila u Rumuniji

IMG 20240327 WA0035

Delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve na čelu sa njegovim Blaženstvom Arhiepiskopom Cetinjskim i Mitropolitom Crnogorskim Borisom boravila je u Rumuniji.

Tokom svoje pośete Mitropolit Boris i Protojerej Stefan Marković pośetili su više crkava i manastira, dok su u Gerli-Kluž služili Svetu Arhijerejsku liturgiju, u prisustvu mnogobrojnih vjernika.

Na večernjoj službi uoči Svete Liturgije Mitropolit Boris je obavio čin monašenja male shime monahinja Flavijane i Lucije.

Nakon Gerle delegacija je svečano dočekana u crkvi Svete Marije u Bukureštu, đe su donijeli dio mošti Svetog Bonifatija na dar ovoj crkvi, koje je dočekalo više hiljada vjernika sa radošću i molitvom, nakon čega je uslijedila Sveta Liturgija, na kojij je Mitropolit nagradio činom stavrofora, Protojereja Stefana Markovića i u čin čteca proizveo teologa Simeona Adriana. Mitropolitu je sasluživalo sedam Svještenika, dok su monahinje odgovarale za pijevnicom. U Svojoj arhipastirskoj beśedi Mitropolit Boris je podśetio na prijateljske odnose rumunskog i crnogorskog naroda, kao i na značaj ovog bratskog susreta. Takođe je poželio dobrodošlicu u klir Svješteniku Emilijanu i upoznao prisutni narod sa osnivanjem Vikarijata za Istočnu Evropu.

Mitropolit Crnogorski Boris blagoslovio je uz saglasnost Svetog Sinoda osnivanje Vikarijata za jugoistočnu Evropu sa śedištem u Bukureštu, za države Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku i Moldaviju. Vikarijatom će rukovoditi Mitronosni Protojerej prof. Emilijan Prodan, koji je pristupio kliru Crnogorske Crkve.

Protojerej Emilijan je poznat javnosti u Rumuniji kao duhovnik i apologeta. Za vrijeme boravka u Bukureštu delegacija je posjetila novi hram Svetog Andreja u izgradnji, kao i više puta gostovala na nacionalnim televizijama.

U četvrtak treće sedmice Časnog posta, Vladika Boris je predvodio Svetu tajnu Jeloosvećenja.

Na kraju svoje pośete delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve pośetila je Ambasadu Crne Gore u Rumuniji.

Календар и молитвеник

Преузмите нашу апликацију
 en badge web generic

Пратите нас на

youtube 2433301 128041282b58cf85ddaf5d28df96ed91de98